Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR prijal riaditeľa Úradu EPS OS SR


Náčelník GŠ OS SR prijal riaditeľa Úradu EPS OS SR

V tomto roku, presnejšie 24. júna si pripomenieme 202. výročie od vypuknutia francúzsko-ruskej vojny, kedy Napoleon Bonaparte vtrhol s približne 600 000 armádou na územie ruského impéria, ktorá prevyšovala ruské sily takmer dvojnásobne. Cár Alexander I. vtedy do čela ruských vojsk menoval poľného maršala Michaila Illarionoviča Kutuzova.

Nasledujúci deň sa maršal Kutuzov v Moskve v kazanskom chráme spolu s početným vojskom a imperátorom pred ikonou Kazanskej Bohorodičky modlil na kolenách a počúval veľmi krásne slová modlitby k presvätej Bohorodičke. So slzami v očiach prosil Presvätú Bohorodičku, aby zachránila Rusko. Po skončení bohoslužby samotný správca katedrály maršalovi Kutuzovovi priniesol medailón s vyobrazením ikony Presvätej Bohorodičky, ktorý mal počas vojny stále so sebou. Po polroku ťažkých bojov s armádou Napoleona sa 25. decembra 1812 v kazanskej katedrále slúžila opäť, ale tentoraz ďakovná bohoslužba k presvätej Bohorodičke za pomoc pri ochrane vlasti. Donskí kozáci ako dar priniesli ukoristené striebro a zlato francúzskou armádou, z ktorého bol odliaty ikonostas chrámu.

Ministerstvo obrany SR a Generálny štáb OS SR sídlia na ulici a v priestoroch, ktoré nesú meno tohto slávneho ruského vojvodcu a pri tejto príležitosti riaditeľ Úradu Ekumenickej pastoračnej služby OS SR poručík Mgr. Vladimír Varga odovzdal náčelníkovi Generálneho štábu OS SR generálporučíkovi Milanovi Maximovi kópiu Kazanskej ikony Presvätej Bohorodičky, ktorou sme si pripomenuli výročie počiatku francúzskej invázie do Ruska.

Pri tejto príležitosti por. Mgr. Vladimír Varga povedal: „Každý veliteľ je Boží sluha. A slúžiť Bohu je pre každého veľkou cťou a vyžaduje si vysoké nároky.“ S prianím pokojnej služby vo funkcii náčelníka Generálneho štábu OS SR, ktorá si vyžaduje vysoké nároky, sa s generálporučíkom Milanom Maximom riaditeľ Úradu Ekumenickej pastoračnej služby OS SR rozlúčil.


Náčelník GŠ OS SR prijal riaditeľa Úradu EPS OS SR

Autor: por. Mgr. Vladimír Varga ÚEPS , Foto: OOd NGŠ - Dátum: 17.06.2014
Čítanosť: 6935
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share