Preskocit navigáciu

Ťažko zranení slovenskí vojaci sú už vo vojenskej nemocnici v Nemecku


Ťažko zranení slovenskí vojaci sú už vo vojenskej nemocnici v Nemecku

Americké lietadlo s dvoma slovenskými vojakmi, ktorí utrpeli ťažké zranenia 9. júla pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, pristálo dnes o 11,40 hod. na americkej vojenskej základni v nemeckom Ramsteine. Odtiaľ boli vojaci okamžite prevezení do vojenskej nemocnice pri Landstuhle.

Zdravotný stav oboch vojakov je stabilizovaný, jeden z nich je stále udržiavaný v umelom spánku. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Lietadlo so zranenými vojakmi vzlietlo dnes krátko po tretej hodine ráno stredoeurópskeho času z Kandaháru.

Regionálne zdravotnícke centrum pri Landstuhle je najväčšou vojenskou nemocnicou americkej armády, ktorú majú v zahraničí. Toto špičkové zariadenie poskytuje najvyššiu úroveň zdravotníckej starostlivosti hlavne pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. “V americkej vojenskej nemocnici sa obaja vojaci podrobia ďalším lekárskym zákrokom a budú tam hospitalizovaní dovtedy, kým ich zdravotný stav neumožní prevozu na Slovensko,“ povedal v súvislosti s prevozom zranených náčelník Generálneho štábu ozborjených síl SR generálporučík Peter Vojtek.



Autor: OS SR - Milan Vanga , Foto: autor - Dátum: 11.07.2013
Čítanosť: 8043
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share