Preskocit navigáciu

Vojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou štátu Indiana


Vojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou štátu Indiana

Slávnostným nástupom v priestoroch Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici si vojaci Ozbrojených síl SR a Národnej gardy štátu Indiana (USA) pripomenuli v utorok 14. mája, 30 rokov vzájomnej spolupráce.


„Spojené štáty americké sú pre nás strategickým partnerom najmä v oblasti obrany a bezpečnosti našej vlasti. Práve program štátneho partnerstva s Indianou a jej národnou gardou je príkladom úspešnej medzinárodnej spolupráce s významným dopadom na budovanie moderných ozbrojených síl,“ uviedol vo svojom príhovore nastúpeným vojakom generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR. Zároveň vyzdvihol úroveň výmeny skúseností počas spoločných vojenských cvičení, ako aj spoločného nasadenia v krízových oblastiach sveta, akými boli Afganistan a Irak. Štátny tajomník ministerstva obrany, Igor Melicher vo svojom príhovore pripomenul: „Pred 30 rokmi sme sa zaviazali ku spolupráci a partnerstvu s Národnou gardou štátu Indiana, a dnes, keď sa pozrieme späť, môžeme s hrdosťou povedať, že sme dosiahli neuveriteľné výsledky.“


Počas nástupu vystúpil veľvyslanec USA na Slovensku Gautam A. Rana so slovami pripomínajúcimi dôležitosť takýchto partnerstiev, ktoré sú teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, pretože posúvajú naše armády do budúcnosti a zároveň prispievajú k vyššej bezpečnosti našich krajín. Pripomenul zároveň, že Indiana bola v roku 1993 vybraná za štátneho partnera Slovensku práve pre hlboké kultúrne väzby vzhľadom na množstvo slovenských vysťahovalcov, ktorý sa na jej územie dostali v priebehu 19. a 20. storočia. Na záver slávnostného ceremoniálu, v tieni Múzea SNP, vystúpil veliteľ Národnej gardy štátu Indiana, generálmajor R. Dale Lyles, ktorý vyzdvihol fakt, že Slovensko bolo ešte pred vstupom do NATO pripravené poskytnúť svoje sily a prostriedky pri napadnutí Spojených štátov v septembri 2001. Zároveň na mieste prečítal proklamáciu guvernéra Indiany, vydanú pri príležitosti osláv 30. výročia programu štátneho partnerstva. Na mieste následne udelili slovenským a americkým vojakom vojenské medaily a vyznamenania za osobitný príspevok k rozvoju tohto programu.


Súčasťou nastúpených jednotiek boli okrem slovenských vojakov aj vojaci národnej gardy, ktorí sa budú v nasledujúcich dňoch zúčastňovať na vojenskom cvičení Slovenský štít 2024, tak ako sa už v ostatných rokoch stalo tradíciou.


Delegácia velenia Národnej gardy štátu Indiana, ktorej súčasťou boli aj jej predchádzajúci velitelia za posledných 30 rokov, počas návštevy Slovenska, položila vence k Mohyle generála M.R. Štefánika, zúčastnila sa na otvorení výstavy obranných technológií IDEB ako i rokovaní s velením našich ozbrojených síl a vedením rezortu obrany, počas ktorých prebrali otázky ďalšieho rozvoja spolupráce. Počas rozhovorov významne rezonovali aktuálne prebiehajúce programy výcviku a výmeny skúseností posádok vrtuľníkov UH-60 Blackhawk, ako aj príprav pilotov a personálu lietadiel F-16, ktoré v súčasnej dobe do svojej výzbroje zavádza aj letecká zložka národnej gardy.


Vojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou štátu IndianaVojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou štátu IndianaVojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou štátu IndianaVojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou štátu Indiana

Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 15.05.2024
Čítanosť: 1069
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share