Preskocit navigáciu

Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT


Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT

V priestoroch Horského hotela Granit a klimatických kúpeľov Tatranské Zruby prebieha v dňoch 5. až 8. decembra hodnotiaca konferencia Mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT). Spoločný prápor vojenských polícií Poľska, Českej republiky, Slovenska a Chorvátska pod poľským velením vznikol ako projekt NATO a je pripravený plniť úlohy a ciele policajného zabezpečenia podľa potrieb Aliancie v krízových oblastiach.
V tomto roku sa príslušníci MNMPBAT zúčastnili na najväčšom cvičení Aliancie Anakonda -16 v Poľsku. V priebehu cvičenia plnili úlohy spoločne s príslušníkmi 18. brigády Vojenskej polície USA. Náčelník operačného centra poľskej vojenskej polície plukovník Marek Maik, náčelník štábu českej vojenskej polície plukovník Dušan Švandrlík, veliteľ chorvátskej vojenskej polície plukovník Vlado Kovačevič a zástupca riaditeľa slovenskej vojenskej polície plukovník Ivan Viselka sa zhodli na tom, že príslušníci práporu úlohy cvičenia úspešne splnili a potvrdili životaschopnosť a prospešnosť projektu MNMPBAT.
Vo Vysokých Tatrách zástupcovia vojenských polícií zo štyroch krajín podrobne analyzovali výsledky, ktoré projekt MNMPBAT v roku 2016 dosiahol. Major Pavol Sálus bol na cvičení Anakonda-16 vedúcim hodnotiaceho EVAL tímu. Preto vo svojej analýze pripomenul pozitívne poznatky z cvičenia, ale aj niektoré negatívne skúsenosti. Z nich je potrebné v nadchádzajúcej činnosti mnohonárodného práporu poučiť a vyvarovať sa ich. S tým súhlasil aj poľský plukovník Maik, ktorý zdôraznil, že práve cvičenie Anakonda-16 ukázalo cestu do budúcnosti, k ešte väčšej efektivite MNMPBAT pri plnení reálnych výcvikových úloh. Tie čakajú prápor aj v nadchádzajúcom roku 2017. Veliace funkcie práporu sa obsadzujú každý rok na rotačnom princípe. V tomto roku mu velil poľský podplukovník Mateusz Dadal, ktorý pomyslenú štafetu odovzdal chorvátskemu majorovi Dejanovi Džidičovi.
Slovensko bude v budúcom roku obsadzovať pozíciu náčelníka štábu. Bude ním major Pavol Sálus. Veliacim poddôstojníkom práporu je taktiež zástupca slovenskej vojenskej polície, od začiatku roka 2016 je ním nadrotmajster Peter Očenáš, ktorý je momentálne veliteľom 5. skupiny ochrany objektov MO SR NFIU vo Vajnoroch. Práve slovenská vojenská polícia bude podľa jej riaditeľa plukovníka Michala Migáta v roku 2017 vedúcou krajinou v projekte mnohonárodného práporu Vojenskej polície (MNMPBAT), čo okrem iného predstavuje aj zabezpečenie prípravy a vykonanie medzinárodného cvičenia Saber Strike 2017 v Poľsku a Nemecku. Pri jeho príprave sa príslušníci štábu mnohonárodného práporu stretnú aj na Slovensku, v Centre simulačných technológii Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.


Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBATSlovensko bude vedúcou krajinou MNMPBATSlovensko bude vedúcou krajinou MNMPBATSlovensko bude vedúcou krajinou MNMPBATSlovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 2Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 2Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 2Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 2Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 3Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 3Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 3Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 3Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 4Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 4Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 4Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 4Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 5Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 5Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 5Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 5Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 6Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 6Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 6Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 6Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 7Slovensko bude vedúcou krajinou MNMPBAT 7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 07.12.2016
Čítanosť: 7953
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share