Preskocit navigáciu

Naši v Perzskom zálive


Naši v Perzskom zálive

K novembrovým podujatiam venovaným Dňu vojnových veteránov patrila aj prezentácia publikácie Naši v Perzskom zálive s podtitulom Slovenskí a českí vojaci v operáciách Púštny štít a Púštna búrka 1990 – 1991.

Knihu vydal Komunikačný odbor Ministerstva obrany SR v spolupráci s Vojenským historickým ústavom Bratislava. Publikácia má 184 strán (A5) bohato ilustrovaných fotografiami. Skladá sa z dvoch častí. Prvá je venovaná príčinám, vzniku a priebehu vojnového konfliktu v Perzskom zálive v rokoch 1990 a 1992 vrátane nasadenia takmer 200-člennej čs. protichemickej jednotky (z toho asi 50 Slovákov). Jej autorom je Imrich Purdek (tretí zľava) z Vojenského historického ústavu. Druhá časť má publicistický charakter a je zložená zo spomienkových medailónov približne dvoch desiatok českých a slovenských vojakov -- od veliteľa až po kuchára československého protichemického práporu. Jej autorom, a aj zostavovateľom celej publikácie je Pavol Vitko, šéfredaktor mesačníka OBRANA (druhý zľava).

Prezentácia knihy sa uskutočnila v nedeľu 16. novembra v rámci Dňa vojnových veteránov po pietnej spomienke pri Pamätníku účastníkov Západného odboja v Bratislave na Šafárikovom námestí. Spomienka sa konala tradične v réžii britskej ambasády a Ministerstva obrany SR. Hostiteľom prezentácie bol britský veľvyslanec Andrew John Garth (vpravo). Zúčastnil sa na nej aj Miloslav Naď (prvý zľava), slovenský diplomat a do leta 2014 mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Iraku, ktorý je veteránom Púštnej búrky.


Naši v Perzskom záliveNaši v Perzskom záliveNaši v Perzskom zálive

Autor: Mgr. Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 01.12.2014
Čítanosť: 6947
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share