Preskocit navigáciu

69. výročie Slovenského národného povstania si uctili občania mesta Trenčín na Brezine.


69. výročie Slovenského národného povstania  si uctili občania mesta Trenčín na  Brezine.      V stredu 28. augusta si položením vencov pri Pamätníku umučených na Brezine pripomenuli 69. výročie Slovenského národného povstania spolu s občanmi mesta Trenčín aj príslušníci Veliteľstva Síl výcviku a podpory.
Spomienkového aktu sa zúčastnil i veliteľ Síl výcviku a podpory plukovník Martin Stoklasa a profesionálni vojaci posádky Trenčín, predstavitelia miestnej a krajskej samosprávy, priami účastníci protifašistického odboja a delegácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a mnohí ďalší. 
     Po položení vencov pri pamätníku a prednesení básne trenčiansky primátor Richard Rybníček vo svojom príhovore upozornil na zmysel pripomínania si významu SNP a obete vojnového besnenia. Ďalej sa poďakoval priamym účastníkom protifašistického odboja za to že neváhali obetovať i svoje vlastné životy za našu slobodu.
Slovenské národné povstanie sa začalo 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo i ako útok proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom a v neposlednom rade aj ako snaha byť na strane víťazných mocností 2. svetovej vojny. Presne rozkazom Jána Goliana z 20 hodiny tohto dňa pomocou vopred dohodnutého hesla „Začnite s vysťahovaním“ sa začal národnooslobodzovací boj Slovenského národa.

     Povstalci, partizáni ale aj jednoduchí ľudia tým vyslali jednoznačný signál pronemeckému domácemu totalitnému režimu, že zavliekla Slovensko do 2.svetovej vojny na nesprávnej strane, a hoci je vládou legálnou, stráca od 29. augusta 1944 nad veľkou časťou Slovenska kontrolu a prestáva tak byť vládou legitímnou. Statočný odpor slovenských jednotiek a príslušníkov iných národov v povstaní priniesol okrem mnohých pozitív aj obete. Nešlo len o škody materiálne, ale mnohí zaplatili svoju povstaleckú daň zničeným zdravím či hodnotou najcennejšou - životom. 1720 padlých, 3600 ranených, asi 10 000 zajatých vojakov a do 12 000 padlých a zavraždených obetí sú fakty, ktoré nás dnes nesporne utvrdzujú v snahe poďakovať im a uctiť si pamiatku všetkých, ktorým vďačíme za našu slobodu a súčasný mierový život.


aaaabbbbcc

Autor: SeVel , Foto: SeVel - Dátum: 02.09.2013
Čítanosť: 14405
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share