Preskocit navigáciu

Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.


Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.  

Námestie slobody  v Seredi sa dňa 11. mája 2013 stalo  dejiskom osláv 20. výročia vyslania prvej slovenskej jednotky Armády SR  do mierovej misie. Záštitu nad stavbou          a odhalením prvého pamätníka na území Slovenskej republiky venovaný mierovým misiám prevzal predseda vlády SR Róbert Fico. Práve pred 20 rokmi odcestoval z kasární v Seredi prvý konvoj ženijného práporu do prvej slovenskej misie Organizácie spojených národov – UNPROFOR, na územie bývalej Juhoslávie.

Na podujatí sa podieľali Občianske združenie UN VETERAN SLOVAKIA, Nezisková organizácia PROMEMORIA VETERANORUM združujúca vojakov slúžiacich v operáciách pod mandátom OSN a  mesto Sereď.

Slávnostného odhalenia pamätníka sa zúčastnili prezident o.z. UN VETERAN SLOVAKIA Štefan Jangl,  prezident n.o. PRO MEMORIA VETERANORUM Anton Hrnko, primátor mesta Sereď Martin Tomčányi, predstavitelia OS SR, štátnej správy a samosprávy, zástupcovia diplomatických zborov a iní významní hostia. Tohto jubilea sa  zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Peter Vojtek, ktorý k čestnej tabuli venovanej slovenským vo­jakom, ktorí zahynuli počas výkonu služby v zahraničných misiách, položil na znak úcty a obdivu veniec.  Krátka modlitba a požehnanie pamätníka vojenským ordinárom urobili bodku za pietnou spomienkou.

Slávnostný akt odhalenia pamätníka zabezpečovali Čestná stráž OS SR a Vojenská hudba OS SR, ktorá na záver zahrala hymnu Slovenskej republiky.

Prítomnosť našich vojakov v operáciách medzinárodného krízového manažmentu

v rozdielnych kútoch našej planéty je v  modernej histórii už  tradíciou. Sú poslami mieru a stability, za čo im patrí úcta a poďakovanie. Túto myšlienku  pripomína i text na pamätníku, kde stojí,  "Ruky ženistov otvárali cestu k slobode a dnes pomáhajú budovať mier na svete".

Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.Oslavy 20.výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie.

Autor: por. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: nrtm. Milan KULICH - Dátum: 16.05.2013
Čítanosť: 25625
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share