Preskocit navigáciu

Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie


Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie

         Jednou z hlavných úloh veliteľstva Síl výcviku a podpory na tento týždeň je dvojdňový samostatný štábny nácvik. Cieľom nácviku je preveriť postupy pri plánovaní nasadenia síl a prostriedkov na pomoc pri riešení mimoriadnej situácie na území SR. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu, ktorú príslušníci síl riešili na konci minulého roka, je námetom tohto nácviku asistencia pri odstraňovaní následkov rozsiahleho lesného požiaru v oblasti Nízkych Tatier. Situáciu cvičiacim sťažuje aj fakt, že okrem priamych škôd na majetku a ohrození asi 15000 obyvateľov regionu sa tento požiar blíži aj k priľahlému muničnému skladu, kde bude potrebné naplánovať jeho evakuáciu skôr ako ho zachváti požiar spojený so všetkými následkami pre okolie. Nakoľko sa s námetom vyrovnalo 34 priamo cvičiacich príslušníkov síl sa dozvieme po skonční nácviku na vyhodnotení, ale už teraz je možné skonštatovať, že niektoré ciele cvičenia boli splnené, nakoľko samotnému nácviku predchádzala prípravná fáza do ktorej boli prvý krát zapojení PrV z rôznych oddelení operačného štábu a mali tak možnosť si vyskúšať a prakticky preveriť činnosť pri plánovaní vykonania cvičenia.


           Sily výcviku a podpory, v súlade s rozkazom ministra obrany č. 1/2012 vyčleňujú sily a prostriedky na okamžité nasadenie na riešenie mimoriadnej situácie v stanovených oblastiach. Zároveň ako ako sily zabezpečujúce podporu Ozbrojených síl SR sme pripravený nasadiť aj ďalšie nevyhnutné prostriedky na logistickú podporu domáceho krízového manažnetu.


Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie 1Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie 1Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie 1Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie 1Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie 2Veliteľstvo síl precvičuje operačné plánovanie 2

Autor: mjr. Zemanovič , Foto: kpt. Brezula - Dátum: 07.03.2012
Čítanosť: 12084
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share