Preskocit navigáciu

Výročie Tokajíckej masakry


Výročie Tokajíckej masakry
Minister obrany Ľubomír Galko a veliteľ pozemných síl generálmajor Ján Salaganič  si na pietnej spomienke pripomenuli 67. výročie Tokajíckej masakry počas druhej svetovej vojny. Nacistickí vojaci 19. novembra 1944 za pomoc partizánom zabili 32 mužov a obec Tokajík vypálili.
 
„Hoci sa druhá svetová vojna odohrala už pred mnohými rokmi, aj dnes je dôležité aký postoj zaujmeme, keď ide o hodnoty mieru a demokracie,“ konštatoval minister Galko.
Podľa neho je odsúdeniahodná akákoľvek podpora totalitných režimov, ktoré sú založené na rasovej či národnej nenávisti, ktoré potierajú práva ktorejkoľvek rasy, národa, či menšiny.
 
V piatok sa minister obrany a veliteľ pozemných síl zúčastnili piateho koncertu pre Tokajík a taktiež navštívili aj miesto masakry. Spomienka na výročie pokračovala kladením vencov pri pamätníku.
 
Obec Tokajík je jedna zo 102 obcí, ktoré nacisti počas druhej svetovej vojny vypálili. Obyvatelia Tokajíka počas vojny pomáhali partizánskym jednotkám ukrytým v okolitých lesoch. Poskytovali im jedlo, lieky, ale aj potrebné informácie. Oslobodením desiatok sovietskych zajatcov, ktorí boli v obci ubytovaní v októbri 1944 padol Tokajík a jeho obyvatelia do nemilosti fašistov.
 

Práve pred 67. rokmi sa 19. novembra pomstili. Asi 200 nemeckých vojakov obsadilo obec a 34 mužov zatkli a odviedli za obec. Zastrelili ich okamžite po vynesení rozsudku smrti.
Dvaja muži masaker zázrakom prežili, lebo ich trafili do pleca a do nohy. Do vykopanej jamy spadli medzi prvými, a tak si nemeckí vojaci nevšimli, že pod telami mŕtvych susedov ešte žijú.


Výročie Tokajíckej masakryVýročie Tokajíckej masakryVýročie Tokajíckej masakryVýročie Tokajíckej masakry

Autor: MOSR , Foto: rtm. Róbert Hložka - Dátum: 19.11.2011
Čítanosť: 8710
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share