Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Jún 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 


Vyhlásenie o prístupnosti

Sliačski výkonní letci precvičovali núdzové opustenie lietadla


Sliačski výkonní letci  precvičovali núdzové opustenie lietadla

Na všetkých profesionálnych vojakov sú celoročne kladené vysoké nároky nielen na fyzickú pripravenosť, ale aj na ich teoretické vedomosti a praktické zručnosti po všetkých stránkach ich náročného povolania. Výkonných letcov sa tieto nároky týkajú rovnakou mierou.

Povolanie výkonného letca je náročné aj z hľadiska sťažených pracovných podmienok. Najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim každé rozhodnutie by mala byť bezpečnosť. Obzvlášť to platí pre letcov, ktorí sa podieľajú na plnení hlavnej úlohy Taktického krídla Sliač a tou je nepretržité zabezpečenie vzdušného priestoru Slovenskej republiky a vzdušného priestoru Aliancie.

Naši piloti sú povinní v priebehu roka absolvovať desať hodín padákovej prípravy (pristátie na prekážky ako sú elektrické drôty, zalesnený terén, strechy budov, alebo vodná hladina) so záverečným preskúšaním a jedenkrát mesačne vykonať praktický nácvik núdzového opustenia lietadla na leteckom trenažéri príslušného typu, na ktorom vykonávajú letecký výcvik. Jedenkrát za tri mesiace sú povinní vykonať tento výcvik v plnej pilotnej výstroji. Počas takéhoto výcviku musí každý výkonný letec preukázať svoje praktické znalosti nielen z vykonania samotnej katapultáže, ale hlavne z núdzových postupov pri možnom zlyhaní záchranného systému.

Práve takéhoto  preskúšania sa v prvé dni tohto výcvikového roka zúčastnili výkonní letci 1. a 2. taktickej letky taktického krídla. Záverečné preskúšanie prebehlo dňa  9. januára 2018 pod vedením náčelníka padákovej, výsadkovej a záchrannej služby taktického krídla rotmajstra Petra Balogha na leteckom trenažéri v Taktickom krídle Sliač. Zúčastnilo sa ho dokopy 18 pilotov. Hoci  všetci preukázali výborné znalosti z danej problematiky a sú pripravení zvládnuť tak náročnú činnosť v časovej tiesni a boli ohodnotení - „SPLNIL“, prajeme si, aby tieto znalosti nemuseli nikdy v praxi využiť a ich let sa vždy skončil šťastným návratom.        

 


Sliačski výkonní letci  precvičovali núdzové opustenie lietadlaSliačski výkonní letci  precvičovali núdzové opustenie lietadlaSliačski výkonní letci  precvičovali núdzové opustenie lietadla

Autor: tk Sliač , Foto: tk Sliač - Dátum: 10.01.2018
Čítanosť: 4206
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share